CPHCulture.dk v/ Michael Søby.

ERIK GRIP SYNGER FRANK JÆGER
★★★★★★ – 6 stjerner.

Fortid og nutid mødes på smukkeste vis, når Erik Grip synger Frank Jæger på en ny dobbelt-CD. Ny er måske så meget sagt, men genudgivelsen af Erik Grips fortolkning af den store digters ord virker sådan set tidløs. Der er en uskyld og naivitet i Grips stemme, som låner en nærværende hverdagspoesi til Frank Jægers digte på den første CD. Frank Jæger læser selv et par stykke med tyngde, men det er Erik Grip, der giver CD’en lethed og ynde med sit spil og sin sang.

Grips musikere bidrager alle konstruktivt til helhedsindtrykket. Holger Laumanns saxophone låner sjæl til “Tidligt Forår” og i “April, Apri” strømmer tonerne fra Ole Ficks el-guitar ind imellem opløftende sætninger som “søbemadens triste tid er ude”, så man næsten kan mærke forårssolen skinne. Alvoren får dog også sin plads blandt andet takket være Hugo Rasmussens evne til at håndtere en kontrabas – f.eks. på nummeret “Ud af en vinter”.

På den anden CD møder vi en ældre og – fornemmer vi – klogere Erik Grip. En længere version af “Ud af vinter” vidner om, at livsklogskaben ikke er erhvervet uden personlige omkostninger. Men poesien forbliver intakt.

Henrik Gunde (piano) og Esben Eyermann (kontrabas) formår at leve op til den musikalske standard fra den første CD. Men det er Grips måde at læse en tekst, der virkelig imponerer her. Intet under at Frank Jæger efter første udgivelse skrev et rosende brev til Erik Grip. For allerede dengang var han vores fineste nationaltrubadur. Det er han gudskelov stadig.

[break]

— — —

Anne-Marie Mai, professor i nordisk litteratur, SDU, Syddansk Universitet. udtaler:

“Erik Grip synger Frank Jæger” byder på et dejligt genhør med Grips Jæger-indspilning fra 1975, men med til udgivelsen hører også en ny cd med 7 nye indspilninger af Jæger digte.
Frank Jæger er en klassiker i dansk litteratur, og adskillige af hans digte er sat i musik af Tony Vejslev, men Erik Grips egne Jæger kompositioner er også blevet klassikere, og genoptrykket af den nu 40-år gamle cd er en god anledning til at give Grips fine Jæger-fortolkninger videre til nye generationer. Grip arbejder med en nøgtern og moderne Jæger-fortolkning. Der er så meget poetisk kraft i digtene, at musikken hverken må overtrumfe eller ”underspille” teksterne, og som litterat glæder man sig over, hvor smukt det lykkes Grip at få tekst og musik til at danne et poetisk felt, der gør Jægers digte nærværende og livfulde. Man oplever også denne virkning, når man lytter til de to oplæsninger af Frank Jæger selv, som er med på cd’en. Her forstår man den poetiske nøgternhed, som er et særpræg hos Jæger, og som musikken må forsøge at få frem. De to Jæger-oplæsninger gør det klart, hvor fint Grip har fanget og fundet et musikalt udtryk for Jægers poesi. En musikalsk fortolkning kan nemt blive ”følsom” og ”inderlig”, hvilket ville gå stik i mod Jægers poesi. Det er en tendens som Tony Vejslevs Jæger-fortolkninger ikke kan sige sig fri for, men som Grip helt og holdent undgår både i 1975 og i 2015, også når han benytter Vejslevs melodier. I den nye cd med fortolkningerne fra 2015 er Grips stemme blevet ældre, hvilket klæder fortolkningerne af disse både lyse og mørke Jæger-digte. Således får Grip digterens realitetssans frem meget flot frem i det berømte ”Være-digt”, som ellers nemt kan blive musikalsk sentimentalt.
Det er en dejlig gen- og nyudgivelse at kunne formidle til unge generationer af Frank Jæger-læsere. Forfatterskabet har i de seneste år fået en renæssance, og Grips fortolkninger er både en nøgle til forfatterskabet og en original kunstnerisk præstation, som mange vil få glæde af.

Anne-Marie Mai, professor i nordisk litteratur, SDU, Syddansk Universitet.

[break]

— — —

Fynske medier (Fyns Amts Avis) 2. oktober 2015. 4 stjerner v/ Michael Krarup.

Erik Grip giver bonus.

“Frank Jægers Viser sunget og spillet af Erik Grip” var i 1975 et banebrydende LPalbum, som dannede skole for en lang række udgivelser med danske digteres tekster til musik. Det var Erik Grips debut og flere fulgte efter.

Fyrre år efter udgives de igen på CD med en bonus-cd med nyindspilninger af seks af de originale samt en smuk udgave af “Den sorte fugl” med Carl Nielsens musik.

Det er spændende at opleve, hvad der er sket på de fyrre år. Der er kommet mere patina på Grips fortolkninger, men den umiskendelige diktion og klang er i glimrende behold, og tilsat pianisten Henrik Gundes jazzede og improvisatoriske tilgang, smukt supleret af Esben Eyermanns basspil, synes flere af sangene endnu mere poetiske end originalindspilningerne, hvor der medvirkede en større gruppe musikere. Dette giver en behagelig klarhed i udtrykket, som klæder de i alt syv Frank Jæger tekster.

[break]

— — —

THOMAS NYDAHL (Forfatter og journalist) skriver (2.okt.2015):

Jag har nu lyssnat på din nyutgåva av Frank Jaeger-plattan. Så bra den är, efter så många år! Och de där nyinspelningarna; vackra, mjuka, med ett fantastiskt ackompanjemang till din röst. Henrik Gundes piano är något alldeles särskilt.

— — —

[break]