Studieoptagelser – GF 2244.

Foto: Michael Abel
Coverdesign: Ide & streg.

Sangene er optaget i The Village v/Thomas Vang, i Electric Budha Studiet v/B-Joe og
i Sweet Silence Studio v/Flemming Rasmussen.

Strygere på “Mit Land” er indspillet i Crouch Hill studios, London, UK
v/Thomas Ross Johansen og trommer på “Mit Land” er indspillet I Media Sound Studio v/ Peter Brander

..

Tak til Musikere o.a., der har været indvolveret i projektets udvikling: B-Joe, Henrik Gunde, Stanley Samuelsen, Esben Eyermann, Flemming Olsen, Tom Lindby, Asmus Jensen, Thor Backhausen, Rune Harder, Carsten Kær, Søren Sebber Larsen, Andrea Tune, Jacob Chano, Merete Messmann, Joan Riboe, Jan Floor, John Ovesen, Søren Nayberg, Marianne Dochedahl, Marianne og Bjarne Brygman Jensen.

..

1. Jeg er her endnu
(Erik Grip/Tom Paxton).

Erik Grip: vokal og guitarer

..

2. Lykkelig er den lille Skjald
(Erik Grip / N. F. S. Grundtvig).

Erik Grip: vokal og guitar

..

3. Mit Land
(B-Joe).

Erik Grip: vokal
B-Joe: Guitarer, bas, keyboard, percussion
Flemming Olsen: Trommer
Rune Harder: Congas
Carsten Kær: Klaver
Søren Sebber Larsen: Tremolo guitar
Andrea Tune: Kor
Davis Burrowes: Cello
Strygere indspillet i Crouch Hill Studios, London UK
v/ Thomas Ross Johansen.

..

4. Savner
(B-Joe / Tom Lundén).

Erik Grip: vokal og guitar

..

5. Så smukt nu klokker ringer
(B-Joe).

Erik Grip: vokal
B-Joe: Guitarer, bas, keyboards, Shaman-rasle, tromme og Kor
Andrea Tune: Kor

..

6. God morgen lille land
(Carsten Johannes Mørch / Niels Brunse)

Erik Grip: vokal og guitar
Jacob Chano: Harmonium de rue
Løvsanger: Tak til DOF

..

7. Februar
(Henrik Gunde / Tove Ditlevsen).

Erik Grip: vokal
Henrik Gunde: flygel og vokal

..

8. Svaneke Havn
(B-Joe).

Erik Grip: vokal
B-Joe: Guitar, Piano, Kor og Percussion
Esben Eyermann: Kontrabas
Thor Backhausen: Trækharmonika

..

9. Lykken er en gulerod
(MC Hansen)

Erik Grip: vokal og guitar
Esben Eyermann: Konstrabas og
Steve Swallow 5 strengs-Bass
Asmus Jensen: trommer
B-Joe: Shaker
Henrik Gunde: Hammond og klaver

..

10. Med livet som indsats
(Peter Vuust / Ole Grønne)

Erik Grip: vokal og guitar
Henrik Gunde: flygel

..

11. Høstvise
(Erna Tauro / Tove Jansson / Kirsten Fogtmann)

Erik Grip: vokal
Henrik Gunde: flygel

..

Mix: Sweet Silence studio v/ Flemming Rasmussen, Erik Grip og B-Joe,
Og i Electric Budha studiet v/B-Joe.
Mastering: Media Sound Studios v/ Peter Brander, Erik Grip og B-Joe

Producere: Erik Grip & B-Joe.

Udgivet 2022.

.. .. ..

Christian Alvad skriver: … i øvrigt sindsygt flot album du har lavet!
..
Per Nyholm: Rootszone.dk skriver:
Vor tids nationalskjald inden for viser og folkemusik, Erik Grip, udsendte sit debutalbum i 1975 med en udgivelse med Frank Jægers viser, og i slutningen af 2022 blev nummer 41 udgivet! Gentager lige: Nummer 41!
Erik Grip har altid forstået at forene de gode melodier med meningsfyldte tekster, som ofte maner til refleksion og eftertænksomhed. Så det var derfor fuldt fortjent, da han i 2020 blev tildelt Den Danske Folkemusikpris. På seneste udspil præsenterer Grip både egne numre og numre af MC Hansen og flere af B-Joe. Sidstnævnte har også været med til at producere albummet, og som vanligt er der en rød tråd gennem albummets 11 numre. Og det er nærmest en vandring gennem livet og især livets efterår, som kan spores i teksterne.
Titlen på det nyeste udspil, ”Jeg er her endnu”, er det første nummer og en slags introduktion til de øvrige 10 på albummet. Det er et rigtigt ”Grip”- nummer, som følger med titlen ”Lykkelig er den lille skjald” med dejligt tilbageblik på lidt fra privatlivet med hans nuværende og tidligere koner. Derefter følger en hyldest til ”Mit land”, der dog i høj grad også er med en løftet pegefinger mod danskernes lukkethed over for fremmede. Så derfor er det passende, da hans næste strofer er lidt vemodige uden at blive sentimentale, når fortidens minder passerer revy i sangen ”Savner”.
Der er positive toner i den søde vise ”God morgen lille land”, hvor dagligdagen og fællesskabet er i centrum, inden Erik Grip synger duet med Henrik Gunde om den melankolske ”Februar”. Svaneke Havn er en hyldest til både havn og hav, og det nummer vil uden tvivl tage kegler ved en midsommerkoncert i netop Svaneke. Man skal gribe lykken, når chancen er der, og gerne dele den med andre. Det er budskabet i den poetiske titel ”Lykken er en gulerod”! Troubadouren forstår at bruge detaljerne til at fuldende sproget, og igen er både livet og naturen i centrum i ”Med livet som indsats”, der ifølge Grip er med til at holde os levende. Og denne linje fortsætter i det afsluttende nummer ”Høstvise”, som ikke blot handler om årets gang, men i høj grad også om, at man skal leve i nuet og ikke spilde tiden.
Med dette album, som både kan virke lidt vemodigt og samtidigt livsbekræftende med de altid vedkommende og aktuelle lyriske tekster, har Erik Grip endnu engang sat sit kraftige aftryk i den danske folkemusikverden – selv om man måske også kan tolke det som et stop med nye udgivelser fra hans hånd…
..
Thomas Nydahl (Kulturjournalist/forfatter= skriver:
När Erik Grip, 75 år fylld, ger ut en ny cd, är det en stor överraskning som väntar lyssnaren. Gammal och trött? Å nej, rakt tvärtom vital och med musikalisk energi som få. Erik Grip är sig själv. Men frågan är om inte hans samarbete den här gången har väsentlig del i det fantastiska resultatet. Den musikern heter B-Joe och är sologitarrist i Hardinger Band. Han är också kompositör och står för fyra av skivans nummer. Det är sånger av mycket hög kvalitet, inte minst Svaneke Havn och Så smukt nu klokkerne ringer.
Musikaliskt mest imponerande är B-Joes Mit land, en komposition där kören, orkestern och stråkarna gemensamt lyfter de sjungna orden. Som alternativ nationalsång visar fram det Danmark som väl medvetet om sin egen historia, placerar sig i en värld där också den torterade människan är en broder. B-Joe visar både i detta och andra nummer vilken fin instrumentalist han är. Mot den bakgrunden finns det skäl påminna om att Grip under åren samarbetat med en rad fina musiker
Jag har följt Erik Grip sedan tidigt 1980-tal. Det har under så lång tid funnits såväl kontinuitet som personlighet och konstnärlig höjd i hans verk. Ingen sång har slarvats förbi. Ändå ska sägas att det finns en lång rad album som framstår som särskilt starka och övertygande. Det är förstås ingen tillfällighet att De levendes land från 1983 blev en den moderna Grundtvig-tolkningarnas stora framgång med över 100.000 sålda exemplar. Han har dessutom spelat in många andra psalmister på sina skivor, och han har tonsatt och tolkat en rad andra som haft och har djupa rötter i den danska musiken och litteraturen.
Jeg er her endnu är en skiva som kommer att hänga som ett särskilt hederstecken på Grips samlade verk. Här finns så många enskildheter att lyfta fram, både text- och musikmässigt. Utan att använda överord vill jag påstå att vi här lyssnar till en av Erik Grips starkaste skivor. Valet av låtar – såväl nya som gamla, också nyinspelningarna – bildar en övertygande enhet. När han väljer att avsluta med Erna Tauros och Tove Janssons Høstvisa, lågmäld, avskalad och med Henrik Gundes flygel, blir det som en stark påminnelse om det egna konstnärskapets innebörd och betydelse.
..
Erik Grip er her endnu  (skrevet af: Tomas Skov)
Med 40 udgivelser bag sig har Erik Grip ikke meget tilbage at bevise. Men trods sin modne alder står Erik Grips stemme måske stærkere end nogensinde på 11 følsomme og nærværende sange, der er indspillet i tre forskellige studier i løbet af 2022.
’Jeg er her endnu’ består af både egne og andres kompositioner – ikke mindst stærke numre fra førsteguitaristen i Hardinger Band, B-Joe, der både glimrer som sangskriver, musiker og medproducer på den nye udgivelse. Erik Grip får endvidere hjælp fra omkring 15 forskellige musikere, der mestrer alt fra percussion, keyboards, tremolo-guitar og flygel til et fransk gadeorgel, der har overlevet Første Verdenskrig. Udover flere sangskrivere trækker Erik Grip også på enkelte traditionelle viser.
Erik Grip markerer sig mere tydeligt politisk i den markante, alternative nationalsang ’Mit land’ komponeret af B-Joe. ’Hvor flygtninge banker forgæves på lukkede døre og sind. Velkommen her i det grønne, min stakkels torterede ven’, inviterer Erik Grip i en sjælden kommentar til samtidens politiske klima.
“Det er en stærkere markering end sædvanligt, og det er mere mig personligt, der træder frem. ’Jeg er her endnu’ handler om mine holdninger til vores tid, men er også både eftertænksom, humoristisk og finurlig. Og så er den fyldt med smukke tekster og billeder fra vores land. Jeg er vild med det, og jeg synes, jeg kan være det bekendt”, siger sangeren.
Der er bølgeskvulp og sommerstemning i den simple sang ’Svaneke havn’, og eftertænksomhed i både ’God morgen lille land’, der oprindeligt blev sunget af Povl Dissing ved indvielsen af Storebæltsbroen, og ’Med livet som indsats’, der minder os om, at de sejre, der ikke vindes, ikke altid er tabt. ’Jeg er her endnu’ runder af med den svenske ’Høstvise’, som Erik Grip har valgt at genindspille på opfordring fra mange af de trofaste fans.
            “Den vise berører mig stadig dybt, når jeg synger den”, bekender sangeren.
Erik Grip kommer således vidt omkring på sin måske sidste udgivelse. Det er blevet moderne at sige, at alder blot er et tal, og sangeren fra Lejre lader da heller ikke til at begrænse sig af endnu et år i livets kalender. Det er snart 60 år siden, Erik Grip debuterede med sin guitar på Kastrup Skole, men han spiller fortsat 70-80 jobs om året udover det ganske land. Der er med andre ord nok at beskæftige sig med for den produktive musiker, selv hvis han aldrig ser et lydstudie igen. Man kan dog aldrig vide sig sikker på, om inspirationen griber Erik Grip endnu engang.
“Jeg er selv meget overrasket over resultatet denne gang – og folk fortæller mig, at det ikke lyder som det sidste fra min hånd”, siger Erik Grip.